Wat geldt voor de geur van zelf gebakken brood, geldt eveneens voor het zelf maken van koekjes, cakes en andere bakproducten. Al hoewel het wat meer werk is dan het kopen van een kant-en-klare cake in de supermarkt, is het de smaak van een (h)eerlijk product dat de doorslag geeft. Aangezien er evenzoveel productmogelijkheden zijn als dat er recepten over geschreven zijn, staan we op deze site stil bij enkele basisaspecten die u mogelijk kunnen helpen bij het zelf experimenteren met bakproducten. Voorop staat de kwaliteit van goede ingrediënten ; vraag er uw molenaar om, deze beschikt ook over een ruim assortiment van reeds samengestelde mixen voor koekjes, cakes en dergelijke.
Van essentiëel belang
Wanneer u vaak bakt is het hebben van goede 'gereedschappen' van groot belang, evenals de kennis hoe er mee om te gaan. Zo is het belangrijk een goede oven te hebben en te weten met wat voor soort oven (electrisch, gas, hetelucht) u werkt ; dit heeft namelijk altijd invloed op de voorgschreven baktijden. In de tweede plaats zal het bezit van een goede bakvorm het bakgerief vergroten.
Let op: was de bakvorm nooit met afwasmiddelen ; hierdoor kan de beschermlaag loslaten en uiteindelijk de levensduur van de bakvorm aanzienlijk verkorten. Na gebruik gewoon afnemen met een stuk (licht bevochtigd) keukenpapier is meer dan voldoende (een goede cake kleeft immers niet en laat een nagenoeg schoon blik na).
Uitgangspunten bij het bakken van een cake
De basis voor een cake bestaan in principe uit vier ingrediënten (zelfrijzend bakmeel, eieren, boter en suiker), elk in dezelfde verhouding (25%). In een cake hoeft niet per sé zout te zitten. Ten behoeve van de smaak kan men bijvoorbeeld wat (echte) vanillesuiker of citroenrasp toevoegen.
Eieren dragen in belangrijke mate bij aan de hoogte en structuur van de cake. Echter meer eieren maken een cake droger. Ter compensatie kan men dan 10 ml water of melk toevoegen, zodat alsnog een malse cake wordt verkregen.
Een droge cake kan een van de volgende oorzaken hebben:
- te hoge temperatuur of te lange baktijd
- te lang af laten koelen zonder af te dekken
- te weinig vetstoffen (boter) toegevoegd
Een ander veel voorkomend fenomeen is het inzakken van cake-achtige producten. De oorzaak kan een van de volgende zijn:
- er zit te veel lucht of te veel vetstof in het beslag, waardoor het tijdens het bakken of daarna inzakt
- de ovendeur is gedurende het eerste halfuur geopend geweest
- te veel bakpoeder ten opzichte van de andere ingrediënten
- te korte baktijd
Het brokkelen van een cake tijdens het snijden heeft een van de volgende oorzaken:
- te weinig bloem in verhouding tot de andere ingrediënten
- te veel eieren, waardoor te grove structuur en gaten
De basisbereidingswijze van een cake
De bereiding van een cake, zonder stil te staan bij de benodigde hoeveelheden en baktijden is globaal als volgt samen te vatten.
Mix de eieren met de zachte (room)boter. Verwarm de oven voor en vet de bakvorm licht in. Voeg de cakemix toe aan het beslag van eieren en boter en maak met de mixer in stand 2 een glad beslag in enkele minuten. Voeg tenslotte eventuele vruchten toe. Doe het beslag in de bakvorm en plaats de bakvorm een richel onder het midden in de oven. Bak de cake af op de voorgeschreven temperatuur gedurende de opgegeven baktijd. Controleer of de cake gaar is door met een sateprikker in de cake te prikken. Wanneer de prikker droog blijft, is de binnenkant van de cake gaar.
Tenslotte
- voeg eieren een voor een toe en zeef het meel ; dit komt de luchtigheid van het beslag ten goede
- de smaak van een cake komt het beste tot zijn recht als deze 1 a 2 dagen oud is
- een cake laat zich het beste snijden wanneer deze afgekoeld is
- bak uw cake een bij een aflopende temperatuur, dit voorkomt openscheuren van de bovenzijde van de cake ; d.w.z. voorverwarmen op 200 graden en op moment van plaatsen van de cake op de gewenste temperatuur zetten