De dagen worden langer. Je voelt dat buiten alles weer gaat groeien en bloeien. Je hoort de vogels al heel vroeg prachtig fluiten: de merel, de koolmees, de nachtegaal en er komen weer veel trekvogels terug: de kievit, de grutto, zwaluwen. Ook allerlei bollen komen boven de grond kijken met hun schitterende kleuren: sneeuwklokjes, narcissen, blauwe druifjes, rode tulpen, hyacinten en vele anderen. De bomen worden weer wat groener en er wordt heel wat aangesleept om nesten te bouwen. De natuur bruist van de activiteit en nieuw leven : ganzenkuikens, jonge ooievaars, lammetjes, jonge vogels.
Het is de tijd om er op uit te trekken en om de natuur te voelen: de wind, de zon, de ontluikende natuur! Op ontdekkingstocht in het landschap zie je nog steeds werkende windmolens die al honderden jaren diezelfde wind gebruiken om het overtollige water weg te pompen, granen te malen, hout te zagen, olie te persen uit zaden o.a. Heel veel windmolens hebben zelfs namen die met de natuur te maken hebben: Het Jonge Schaap, De Ooievaar, De Vink, De Koe, De Korenbloem, De Otter, De Arend, Nieuwleven, De Haas, De Kat, De Bonte Hen, De Roos, ’t Roode Hert, Het Vliegend Hert, De Passiebloem, De Zwaluw enz.
Wellicht staat er een ambachtelijke korenmolen in de buurt? (kijk in de lijst bovenin deze pagina). Loop eens binnen en kijk en hoor hoe zijn werktuig met zuivere wind de wieken laat draaien die de molenstenen laten malen om echt meel te maken voor een puur molenbrood met smaak en een onovertroffen geur, puur natuur!
De ambachtelijke graanmolenaar staat ook in dit voorjaar te trappelen om iedere geïnteresseerde bezoeker in zijn molen wegwijs te maken en… natuurlijk te laten zien en proeven wat er met zijn vele meelproducten gebakken kan worden. Meestal maakt hij er een feestje van. Een echt feestbrood is een vlechtbrood al dan niet met een ei erin. Wel even oefenen, maar uiteindelijk lukt het iedereen om ook de viervlecht te maken.
Hieronder volgt het recept. De beelden laten zien hoe dat gemaakt wordt en hoe het er uiteindelijk eruit gaat zien.
Veel succes.
Recept: (voor één 3 vlecht en voor één 4 vlecht)
550 gram molenbloem of gebuild meel
20 gram verse gist (of 10 gram droge gist)
11 gram zout
30 gram boter
10 gram suiker
220 gram water (niet koud)
1 ei (om te bestrijken)
Meng eerst alle droge bestanddelen door elkaar en voeg dan pas de boter en het water toe. Kneed net zo lang totdat het deeg goed aanvoelt.
Weeg voor de 4 vlecht 4x110 gram deeg af en verdeel de rest van het deeg in 3 gelijke delen voor de 3 vlecht. Rol de bolletjes uit tot strengen met een lengte van 35 centimeter en vlecht dan direct de 3 vlecht en daarna de 4 vlecht. Leg ze beiden op een bakpapier op een bakplaat en bestrijk ze met een losgeklopt ei. Laat de degen 70 minuten rijzen. Verwarm dan de oven voor op de hoogste stand gedurende 15 minuten. Zet de gerezen vlechtbroden op de bakplaat midden in de oven op de temperatuur van 220 graden gedurende 25 minuten.