- Details
- Geschreven door: Hans Petit
Ook in uw regio bedienen deze ambachtelijke meelkunstenaars nog steeds hun historische windmolens, zoals dat al honderden jaren het geval is. Met alleen de wind die langs uw oren waait. Zij maken unieke producten met zuivere groene natuurenergie. De windmolen is op zich al zeer de moeite waard om vanbinnen en vanbuiten te bekijken. Kom horen hoe dit houten topinstrument -eeuwen geleden bedacht- ook in deze tijd verschillende raderen aandrijft om de molenstenen te laten rondgaan om allerlei granen te malen tot meel voor het dagelijks brood. De molens maken veel verschillende meelproducten.
In deze tijd van kortere dagen met gezelligheid in huis is er bij de ambachtelijke molenaar een zee aan recepten en (biologische) producten verkrijgbaar. De molens hebben vaak ook allerhande materialen zoals o.a. uitsteekvormen, speculaasplanken, gist, kleurplaten, bakvormen enz. Bij de molenaar kunt u ook terecht voor bakadviezen. Ook zal de molenaar wellicht allerlei activiteiten organiseren die passen in het seizoen, onder andere het sinterklaasfeest, de kersttijd, het midwintermalen, Oud- en Nieuw (moliebollen, kniepertjes, rolletjes). Kijk voor professionele molens in de lijst van deelnemende molens bij u in de buurt en wees van harte welkom!
- Details
- Geschreven door: John Bruin
Week van het (molen)brood: Volkoren van de molen
In de Week van het Brood (22 t/m 28 januari 2024) wordt door de Nederlandse bakkerijen aandacht gevraagd voor al het goede van brood. Dit jaar is het motto “Volkoren, vol vezels, vol smaak.” Dit omdat het gros van de Nederlanders niet voldoende volkoren eet en ook te weinig vezels binnenkrijgt, terwijl volkoren en vezels gunstig zijn voor de gezondheid. Volkoren heeft niet alleen veel gezondheidsvoordelen, maar is tegelijkertijd ook heel lekker !!
Het meest pure volkorenmeel haal je natuurlijk bij een AKG molen bij je in de buurt. Als je zelf geen zin of tijd hebt om te bakken kan je natuurlijk ook je lokale bakker vragen of hij brood van molenmeel heeft. Een aantal AKG-molens verkoopt overigens ook diverse soorten molenbrood.
Zelf je eigen brood bakken is enorm leuk om te doen. Zeker als je het bakt van kwaliteits-volkorenmeel wat zo onder de molenstenen van de AKG-molen uit de buurt vandaan gekomen is! Er gaat niets boven het echte spul.
En hoe lekker is de geur van versgebakken brood; ik word er tenminste altijd vrolijk van !!
Volkorenmeel van de molen is ook echt 100% volkorenmeel. Wat de molenaar er als graan instopt komt als volkorenmeel onder de molenstenen vandaan. Het zit dan ook vol vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Voedingsvezels zorgen dat je darmen goed werken en een goede darmwerking is de basis van het immuunsysteem. Ook zorgen je darmen dat voedingsstoffen worden opgenomen en ziekmakende stoffen juist worden afgevoerd. Het Voedingscentrum adviseert tenminste 25 gram voedingsvezels per dag voor vrouwen en minstens 30 gram voor mannen. Driekwart van de Nederlanders komt niet aan die hoeveelheid. Volkorenbrood is een goede koolhydraatbron en bevat tal van goede voedingsstoffen en eiwitten.
Dat dit geen nieuws is blijkt wel uit de boodschap van onderstaande poster welke in de jaren ’80 van de vorige eeuw is uitgegeven door het AKG. Ook toe wisten ze het al: Meel haal je op de molen !
- Details
- Geschreven door: Fred Prins
Loethe Olthuis
Volkskrant, 5 september 2022
Eetwijzer: brood ongezond? Dat is een fabeltje. Brood is gezond én goed voor de lijn
Brood is eigenlijk superfood: het zit vol vitamines, vezels en eiwitten.
Beeld Getty
Brood is toch slecht voor je?
Dat is een hardnekkig fabeltje. Brood is alleen ongezond als je de auto-immuunziekte coeliakie hebt. Dan kun je namelijk gluten, de eiwitten in granen, niet goed verteren. Maar zo’n 1% van de bevolking heeft coeliakie.
Er hebben toch veel meer mensen last van brood?
Het is de vraag of dat echt zo is, of dat mensen het zijn gaan denken door beweringen op internet of door ‘gezondheidsboeken’ die negatief zijn over brood. Brood is juist heel gezond.
Word je dik van brood?
Integendeel. Brood is prima voor de lijn: een snee volkorenbrood bevat ongeveer 80 kilocalorieën, minder dan een middelgrote banaan. Vooral volkorenbrood bevat veel vezels. Die zorgen lang voor een verzadigd gevoel. Bovendien gaan ze schommelingen in je bloedsuikerpeil tegen, zodat je ook minder snel trek krijgt.
Maar brood bevat toch veel koolhydraten?
Klopt, maar koolhydraten zijn niet ongezond, slecht of gevaarlijk. Ze zijn juist een belangrijke energiebron voor het lichaam. Bovendien worden de koolhydraten in bruin en volkorenbrood heel gelijkmatig in je bloed opgenomen, waardoor ze bijvoorbeeld tijdens sporten lang energie leveren.
Wat maakt brood gezond?
Vooral volkorenbrood bevat veel vezels en belangrijke vitamines en mineralen zoals jodium, dat behalve in zeevis en zeewier in weinig andere voedingsmiddelen zit.
Is alle donker brood volkoren?
De kleur zegt eigenlijk weinig. Chocoladebruin brood wordt bijgekleurd met moutmeel. Het kan dus eigenlijk lichtbruin brood zijn. Maar per 1 juli is het Warenwetbesluit Meel en Brood aangescherpt. Nu moet er op elk brood precies staan of het wit, bruin of volkoren is, ook als het brood een fantasienaam zoals ‘molenbrood’ heeft.
Zit er ook eiwit in brood?
Brood barst van de eiwitten! Twee sneetjes volkorenbrood bevatten bijna acht gram eiwit, meer dan een beker (200 ml) halfvolle melk. Brood past daarom goed bij het advies van de Gezondheidsraad om meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten te eten. Als je brood combineert met bijvoorbeeld noten (pindakaas) of peulvruchten (hummus), kan je lichaam het eiwit nog beter opnemen.
- Details
- Geschreven door: Bart Mols
Volop reclame voor brood op TV en Heel Holland Bakt wederom een succesnummer. De negatieve berichtgeving rondom brood is weer naar de achtergrond verschoven, hetgeen een goede zaak is want brood is onze dagelijkse levensbehoefte. De (kleinere) ambachtelijke warme bakker heeft steeds meer profijt van de groeiende vraag naar lekkere bijzondere broden. Uw AKG-molen vaart daar ook wel bij. Diezelfde kwaliteit is beschikbaar voor de thuisbakker, met óf zonder broodbakmachine. Kwaliteit van voeding is steeds meer een hot item in de Nederlandse keukens.
Uw AKG-molenaar helpt u graag met adviezen voor het verkrijgen van de voor u meeste wenselijke bakresultaten. Want brood is er in alle soorten en maten. Wit of bruin, met of zonder zaden en pitten, broodjes of platbrood, broodbakmachine of zonder, volkoren of niet, tarwe of spelt etc. Voorop staat de kwaliteit van het basisingrediënt: graan ! Uw AKG-molenaar let hier met nadruk op.
De AKG-molenaars gaan in 2024 verder aan de slag met het profileren van het 'merk' AKG om zich nog meer te onderscheiden. De molenaars van het AKG zijn u uiteraard weer gaarne van dienst met goede producten en adviezen. Immers, 'Meel (en meer) haal je nog steeds op de AKG - molen'.