Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde
  • Home
  • Waarom het AKG
  • Vind een molen bij u in de buurt . . .
    • Groningen
      • Kropswolde
    • Friesland
      • Burdaard
    • Drenthe
    • Overijssel
      • Bathmen
      • Kampen
    • Gelderland
      • Oostendorp-Elburg
      • Hulshorst
      • Nijmegen
      • Terschuur
      • Vragender
      • Wageningen
      • Wijchen
    • Utrecht
      • Bunschoten
      • IJsselstein
      • Soest
      • Woerden
    • Noord-Holland
      • Aalsmeer
      • Alkmaar
      • Koedijk
      • Santpoort
      • Schoorl
      • Weesp
    • Zuid-Holland
      • Benthuizen
      • Brielle
      • Delft
      • Dordrecht
      • Gorinchem
      • Schiedam
    • Zeeland
      • Biggekerke
      • Oud-Vossemeer
      • Zierikzee
    • Noord-Brabant
      • Hilvarenbeek
      • Oisterwijk
      • Oploo
      • Ravenstein
      • Terheijden
      • Woudrichem
    • Limburg
  • Hoe word ik . . .
    • gediplomeerd molenaar
    • lid van het AKG
  • Archief van Haver tot Gort . . .
  • Contact

Maak een keuze . . .

  • Nieuwe leden
  • Product info
  • Bakadviezen
  • Recepten
  • Onderwijs
  • Jeugdpagina

Recente artikelen

  • Zomer en de duim van Sint Victor . . .
  • Maalderij De Gouden Engel zoekt opvolger
  • Het voorjaar is in de lucht, je ziet het overal . . .
  • Nieuwsgierig naar ambachtelijke meelkunstenaars ?
  • De Week van het Brood
  • Brood is gezond en goed voor de lijn!

AKG-leden

Aanmeldgegevens vergeten? Neem dan contact op met de beheerder van de website.

Zomer en de duim van Sint Victor . . .

Details
Geschreven door: Hans Petit

Nu het zomer is hebben we met hoge temperaturen te maken en daarbij horen natuurlijk oude boeren wijsheden zoals de bekende Hondsdagen.
Tijdens de hondsdagen (van de periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus) bederft voeding sneller dan in de rest van het jaar. Dit komt doordat micro-organismen zich tijdens hitte, en dus juist in de warme broeierige periode als de zon fel schijnt afgewisseld met forse regen en onweersbuien, sneller verdubbelen en voortplanten. 
Natuurlijk heeft u ook wel eens meel bewaard van de molen en bij het pakken uit uw kast of trommel draden gezien, meelmotten waargenomen of een vieze geur vernomen. Wellicht zat uw hele bewaarruimte onder het ongedierte! Jammer van het weggooien en het schoon maken.  Hoe is dit te voorkomen? Heel simpel: het molenmeel in een goed afsluitbare verpakking op een koele plaats (liefst 7 graden of lager) droog en donker bewaren. Dat kan in de koelkast (2 maanden) of zelfs in de vriezer (zeker een jaar) . Molenmeel bevat hoogstens ongeveer 15 % vocht en zal dan ook niet gauw bevriezen. Alleen bij het gebruik ervan op tijd op kamertemperatuur laten komen. De kwaliteit kan natuurlijk wel wat achteruitgaan. De AKG-molenaar geeft u graag advies en antwoord op uw meel-bewaar-vragen. U vindt op deze website een lijst van alle AGK-molenbedrijven en vervolgens kiest u de molen uit die voor u het meest dichtbij is. Kijk wel even op welke dagen en tijden de molen geopend is. 
Onderaan dit artikel vindt u hoe u heerlijke Sint Victorbolletjes kunt bakken en . . . . waarom natuurlijk op 21 juli!

Tijdens het malen voelen korenmolenaars altijd aan het meel om de kwaliteit en de fijnheid te kunnen controleren. Volgens de legende zijn zij dan op zoek naar de duim van Sint Victor, die in het meel zou zijn achtergebleven.
De heilige Victor van Marseille leefde aan het eind van de derde eeuw en was officier in het Romeinse leger. Bekeerd tot het christelijke geloof riep hij anderen op dit geloof uit te dragen bij een eventueel bezoek van keizer Maximianus. Om die reden werd hij gevangengezet. Toen hij werd voorgeleid schopte hij een beeld van een god omver, reden om hem ter dood te veroordelen. Hij zou moeten worden verbrijzeld tussen twee molenstenen in een rosmolen. De legende wil dat er bij de terechtstelling een groot wonder geschiedde: het lichaam van Sint Victor deed de molenstenen breken. Uiteindelijk werd hij op 21 juli, waarschijnlijk in het jaar 290, onthoofd. Na zijn dood vonden in de grot, waarin zijn stoffelijke resten werden bewaard, enkele wonderen plaats. Zijn relikwieën zijn overgebracht naar de abbaye de Saint-Victor in Marseille. 
Tegenwoordig worden ze bewaard in de Église Saint-Nicolas-du-Chardonnet. Vanaf de Middeleeuwen is St. Victor de patroon van de korenmolenaars. Sint Victor wordt vaak met molenstenen of met een korenmolen afgebeeld. In vele steden was het gilde van korenmolenaars genoemd naar Sint Victor en was Sint Victorsdag, 21 juli, voor het molenaarsgilde een belangrijke feestdag. De molen heeft in vroegere tijden nooit een naam gedragen, maar vanwege een bepaalde markante molenaar, werd de molen Sint Victor genoemd. Deze naam zou dan verwijzen naar de militante voorzitter van de R.K. Molenaarsbond St. Victor, P.H.J. Trouwen, oud molenaar op de Sint Victor, met diens strijd voor de belangen van de zelfstandige molenaars.

Er zijn ook een tweetal molens die de naam van deze patroonheilige dragen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Sint Victor molen te Zeeland-Oventje (Brabant) en molen Sint Victor in Heeze (Brabant)


Sint Victorsbolletjes maken en bakken:
400 gram volkoren speltmeel
10 gram anijszaad
30 gram speltvlokken
60 gram gehakte walnoten

Recept:
Volkoren speltmeel mengen met anijszaad. Dan eerst 10 gram gedroogde gist (of 20 gram verse gist) en daarna pas 8,5 gram zout mengen met dit spelt/anijszaad meelmengsel. Dan 296 gram lauwwarm water mengen en kneden totdat er een goed deeg is ontstaan en de gehakte walnoten erdoor heen verwerken. Dan het deeg een voorrijs geven van 1 uur.
Na een uur het deeg verdelen in 8 grote -of 16 kleine bolletjes en elk bolletje rollen in een bakje gevuld met speltvlokken voor de decoratie.
Op een bakplaat een half uur laten rijzen. 
Oven voorverwarmen op 200 graden en bakken in ongeveer 20 minuten. Keur op kleur. Op een rooster af laten koelen.

 

Maalderij De Gouden Engel zoekt opvolger

Details
Geschreven door: Vincent Kraan

In juni 2024 vierde Maalderij De Gouden Engel in Koedijk haar 15-jarig bestaan. Vijftien jaar eerder werd de vang van de nieuwgebouwde molen De Gouden Engel gelicht. Daarmee had Koedijk weer een werkende molen. De molen is eigendom van Stichting Johannes Bos, genoemd naar de laatste telg van vijf generaties Bos die sinds 1847 een maalbedrijf in Koedijk hebben gerund tot 1997. In eerste instantie op windkracht en vanaf 1929 met een elektrische maalderij. Na het overlijden van Johannes Bos is zijn nalatenschap in de genoemde stichting ondergebracht. De stichting heeft in de daaropvolgende jaren het bedrijfsterrein ontwikkeld tot de huidige staat. De oorspronkelijke maalderij en de naast gelegen knechts woning zijn behouden en gerestaureerd. De overige bedrijfsbebouwing is gesloopt en op de vrijkomende grond is een nieuwe achtkante stellingmolen en een molenschuur gebouwd.
Deze laatste wordt als horeca-gelegenheid geëxploiteerd en op de bovenverdieping is de Historische Vereniging Koedijk ondergebracht met een fraaie collectie over het oude Koedijk. Op het terrein staat verder nog een oude koolboet die gebruikt wordt als opslag voor de horeca en het maalbedrijf.
Vanaf het begin 2009 hebben Karlijn en Vincent Kraan in een VOF als huurders in nauwe samenwerking met de stichting gewerkt aan het opzetten en exploiteren van de horeca, het maalbedrijf en de molenwinkel. De eerste jaren was hard werken aan de naamsbekendheid en het vinden van de juiste vorm van ons bedrijf om aan te sluiten bij de wensen van de klanten en de mogelijkheden die wij zelf wilden bieden. Wij hebben er bewust voor gekozen om vanaf het begin uitsluitend met biologische producten te werken. Sinds 2010 is ons bedrijf SKAL gecertificeerd en aangesloten bij het AKG. Door het arbeidsintensieve karakter hebben wij vanaf het begin veel met vrijwilligers gewerkt (met goedkeuring van de Belastingdienst). Sinds 2016 hebben wij de horeca afgestoten en zijn verder doorgegaan met de exploitatie van het maalbedrijf, de molenwinkel en de nieuw opgezette banketbakkerij in de molen van dochter Judith, die inmiddels ook bij de VOF is aangesloten. De horeca is een zelfstandig bedrijf, we zijn goede buren maar zakelijk werken we helaas niet samen.
De tarwe die wij op de molen malen op een koppel blauwe stenen, komt van Noord-Hollandse bodem en vormt het grootste aandeel van het maalwerk. Naast tarwe malen we ook rogge, spelt en boekweit. Uiteraard zoveel mogelijk op windkracht maar in geval van te weinig wind kan er ook gemalen worden in de maalderij die sinds 2014 beschikt over een elektrisch aangedreven dubbel maalkoppel.
Het meel verwerken wij tot een flink assortiment van broodbak-, pannenkoek- en banketbakmixen en natuurlijk gewoon plat meel zoals wij dat noemen enkelvoudige volkoren- en bloemproducten. Dat alles in diverse maten klein verpakking, van een halve tot 25 kg. Beneden in de bakkerij maakt Judith van ons meel verschillende soorten klassieke koekjes.
De producten verkopen wij in onze molenwinkel en via onze webshop. Daarnaast beleveren wij diverse biologische winkels, enkele desembroodbakkerijen en verder staan wij op markten en evenementen. De afgelopen jaren hebben we een gestage stijging van de afzet kunnen genereren en onszelf van een inkomen kunnen voorzien. 
Met de viering van ons vijftienjarig jubileum keken wij dan ook vol trots terug op wat wij in de voorbije jaren hebben bereikt. De molen heeft een plek in de gemeenschap en in de harten van onze bezoekers gekregen. Het zou mooi zijn als daar nog vele jaren aan toegevoegd kunnen worden. Over enkele jaren bereikt de molenaar wel de pensioengerechtigde leeftijd en zoeken wij daarom een opvolger om het bedrijf over te nemen. Mocht iemand interesse hebben of iemand weten die geïnteresseerd neem gerust contact op voor meer informatie.

Voor info: Vincent Kraan 06-57782519
www.maalderij-degoudenengel.nl

Het voorjaar is in de lucht, je ziet het overal . . .

Details
Geschreven door: Hans Petit

De dagen worden langer. Je voelt dat buiten alles weer gaat groeien en bloeien. Je hoort de vogels al heel vroeg prachtig fluiten: de merel, de koolmees, de nachtegaal en er komen weer veel trekvogels terug: de kievit, de grutto, zwaluwen. Ook allerlei bollen komen boven de grond kijken met hun schitterende kleuren: sneeuwklokjes, narcissen, blauwe druifjes, rode tulpen, hyacinten en vele anderen. De bomen worden weer wat groener en er wordt heel wat aangesleept om nesten te bouwen. De natuur bruist van de activiteit en nieuw leven :  ganzenkuikens, jonge ooievaars, lammetjes, jonge vogels.
Het is de tijd om er op uit te trekken en om de natuur te voelen: de wind, de zon, de ontluikende natuur! Op ontdekkingstocht in het landschap zie je nog steeds werkende windmolens die al honderden jaren diezelfde wind gebruiken om het overtollige water weg te pompen, granen te malen, hout te zagen, olie te persen uit zaden o.a. Heel veel windmolens hebben zelfs namen die met de natuur te maken hebben: Het Jonge Schaap, De Ooievaar, De Vink, De Koe, De Korenbloem, De Otter, De Arend, Nieuwleven, De Haas, De Kat, De Bonte Hen, De Roos, ’t Roode Hert, Het Vliegend Hert, De Passiebloem, De Zwaluw enz.


Wellicht staat er een ambachtelijke korenmolen in de buurt? (kijk in de lijst bovenin deze pagina). Loop eens binnen en kijk en hoor hoe zijn werktuig met zuivere wind de wieken laat draaien die de molenstenen laten malen om echt meel te maken voor een puur molenbrood met smaak en een onovertroffen geur, puur natuur!
De ambachtelijke graanmolenaar staat ook in dit voorjaar te trappelen om iedere geïnteresseerde bezoeker in zijn molen wegwijs te maken en… natuurlijk te laten zien en proeven wat er met zijn vele meelproducten gebakken kan worden. Meestal maakt hij er een feestje van. Een echt feestbrood is een vlechtbrood al dan niet met een ei erin. Wel even oefenen, maar uiteindelijk lukt het iedereen om ook de viervlecht te maken.
Hieronder volgt het recept. De beelden laten zien hoe dat gemaakt wordt en hoe het er uiteindelijk eruit gaat zien.
Veel succes.

Recept: (voor één 3 vlecht en voor één 4 vlecht)
550 gram molenbloem of gebuild meel
20 gram verse gist (of 10 gram droge gist)
11 gram zout
30 gram boter
10 gram suiker
220 gram water (niet koud)
1 ei (om te bestrijken)
Meng eerst alle droge bestanddelen door elkaar en voeg dan pas de boter en het water toe. Kneed net zo lang totdat het deeg goed aanvoelt.
Weeg voor de 4 vlecht 4x110 gram deeg af en verdeel de rest van het deeg in 3 gelijke delen voor de 3 vlecht. Rol de bolletjes uit tot strengen met een lengte van 35 centimeter en vlecht dan direct de 3 vlecht en daarna de 4 vlecht. Leg ze beiden op een bakpapier op een bakplaat en bestrijk ze met een losgeklopt ei. Laat de degen 70 minuten rijzen. Verwarm dan de oven voor op de hoogste stand gedurende 15 minuten. Zet de gerezen vlechtbroden op de bakplaat midden in de oven op de temperatuur van 220 graden gedurende 25 minuten.

 

Nieuwsgierig naar ambachtelijke meelkunstenaars ?

Details
Geschreven door: Hans Petit

 

Ook in uw regio bedienen deze ambachtelijke meelkunstenaars nog steeds hun historische windmolens, zoals dat al honderden jaren het geval is. Met alleen de wind die langs uw oren waait. Zij maken unieke producten met zuivere groene natuurenergie. De windmolen is op zich al zeer de moeite waard om vanbinnen en vanbuiten te bekijken. Kom horen hoe dit houten topinstrument -eeuwen geleden bedacht- ook in deze tijd verschillende raderen aandrijft om de molenstenen te laten rondgaan om allerlei granen te malen tot meel voor het dagelijks brood. De molens maken veel verschillende meelproducten.
In deze tijd van kortere dagen met gezelligheid in huis is er bij de ambachtelijke molenaar een zee aan recepten en (biologische) producten verkrijgbaar. De molens hebben vaak ook allerhande materialen zoals o.a. uitsteekvormen, speculaasplanken, gist, kleurplaten, bakvormen enz. Bij de molenaar kunt u ook terecht voor bakadviezen. Ook zal de molenaar wellicht allerlei activiteiten organiseren die passen in het seizoen, onder andere het sinterklaasfeest, de kersttijd, het midwintermalen, Oud- en Nieuw (moliebollen, kniepertjes, rolletjes). Kijk voor professionele molens in de lijst van deelnemende molens bij u in de buurt en wees van harte welkom!

De Week van het Brood

Details
Geschreven door: John Bruin

Week van het (molen)brood: Volkoren van de molen

In de Week van het Brood (22 t/m 28 januari 2024) wordt door de Nederlandse bakkerijen aandacht gevraagd voor al het goede van brood. Dit jaar is het motto “Volkoren, vol vezels, vol smaak.” Dit omdat het gros van de Nederlanders niet voldoende volkoren eet en ook te weinig vezels binnenkrijgt, terwijl volkoren en vezels gunstig zijn voor de gezondheid. Volkoren heeft niet alleen veel gezondheidsvoordelen, maar is tegelijkertijd ook heel lekker !!
Het meest pure volkorenmeel haal je natuurlijk bij een AKG molen bij je in de buurt. Als je zelf geen zin of tijd hebt om te bakken kan je natuurlijk ook je lokale bakker vragen of hij brood van molenmeel heeft. Een aantal AKG-molens verkoopt overigens ook diverse soorten molenbrood.

Zelf je eigen brood bakken is enorm leuk om te doen. Zeker als je het bakt van kwaliteits-volkorenmeel wat zo onder de molenstenen van de AKG-molen uit de buurt vandaan gekomen is! Er gaat niets boven het echte spul.
En hoe lekker is de geur van versgebakken brood; ik word er tenminste altijd vrolijk van !!

Volkorenmeel van de molen is ook echt 100% volkorenmeel. Wat de molenaar er als graan instopt komt als volkorenmeel onder de molenstenen vandaan. Het zit dan ook vol vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Voedingsvezels zorgen dat je darmen goed werken en een goede darmwerking is de basis van het immuunsysteem. Ook zorgen je darmen dat voedingsstoffen worden opgenomen en ziekmakende stoffen juist worden afgevoerd. Het Voedingscentrum adviseert tenminste 25 gram voedingsvezels per dag voor vrouwen en minstens 30 gram voor mannen. Driekwart van de Nederlanders komt niet aan die hoeveelheid.  Volkorenbrood is een goede koolhydraatbron en bevat tal van goede voedingsstoffen en eiwitten.

Dat dit geen nieuws is blijkt wel uit de boodschap van onderstaande poster welke in de jaren ’80 van de vorige eeuw is uitgegeven door het AKG. Ook toe wisten ze het al: Meel haal je op de molen !

  1. Introductiepagina AKG foto's
  2. Brood is gezond en goed voor de lijn!
  3. Zonder meel geen brood !
  4. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Welkom

Contact

Nieuws

Ballotages

Onderwijspagina's

Jeugdpagina's

Productinformatie

Recepten

Bakadviezen

Statisch

AKG - Opleidingen

Publieksinfo over AKG

Digitaal archief

Archief 2009

Archief 2008

Pagina 1 van 3

  • 1
  • 2
  • 3

© 2022 Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde