Winterrecept: Gevulde speculaas
Ingrediënten:
-
155 gram donkere basterdsuiker
-
150 gram tarwebloem
-
75 gram zeeuwse bloem
-
10 gram speculaaskruiden
-
5 gram bakpoeder
-
2 gram zout
-
25 gram halve amandelen
-
300 gram amandelspijs
-
150 gram boter
-
25 ml melk
-
2 eidooiers
- Doe de suiker, bloem, speculaaskruiden en het zout in een beslagkom. Snijd de boter hierin klein, voeg de melk toe en kneed van dit alles een deeg.
- Druk de helft van het deeg in een rechthoek van 20 x 20 cm uit op een beboterde bakplaat. Maak de amandelspijs met een vork los en vermeng deze met een eierdooier tot een massa. Spreid de amandelspijs uit over het deeg tot 1 centimeter van de rand. Leg de tweede uitgestreken deeghelft erop en druk deze aand e rand goed aan. Versier de bovenkant met halve amandelen en bestrijk de bovenkant daarna met de losgeroerde eierdooier.
- Schuif de bakplaat iets onder het midden van de voorverwarmde oven (150 graden) en bak de speculaas in een half uur tot drie kwartier goudbruin en gaar.
- Laat de gevulde speculaas vlak liggend afkoelen, alvorens deze aan te snijden.