Winterrecept: Gevulde speculaas

Ingrediënten:

  • 155 gram donkere basterdsuiker
  • 150 gram tarwebloem
  • 75 gram zeeuwse bloem
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 5 gram bakpoeder
  • 2 gram zout
  • 25 gram halve amandelen
  • 300 gram amandelspijs
  • 150 gram boter
  • 25 ml melk
  • 2 eidooiers

 

  1. Doe de suiker, bloem, speculaaskruiden en het zout in een beslagkom. Snijd de boter hierin klein, voeg de melk toe en kneed van dit alles een deeg.
  2. Druk de helft van het deeg in een rechthoek van 20 x 20 cm uit op een beboterde bakplaat. Maak de amandelspijs met een vork los en vermeng deze met een eierdooier tot een massa. Spreid de amandelspijs uit over het deeg tot 1 centimeter van de rand. Leg de tweede uitgestreken deeghelft erop en druk deze aand e rand goed aan. Versier de bovenkant met halve amandelen en bestrijk de bovenkant daarna met de losgeroerde eierdooier.
  3. Schuif de bakplaat iets onder het midden van de voorverwarmde oven (150 graden) en bak de speculaas in een half uur tot drie kwartier goudbruin en gaar.
  4. Laat de gevulde speculaas vlak liggend afkoelen, alvorens deze aan te snijden.