De Pure Molenaars Jubibol *)

Gemaakt van: 

  • speltvolkorenmeel                                            175 gram
  • gebuild speltmeel of speltbloem                       225 gram

  • lijnzaad (voor door het deeg)                             22 gram

  • speltvlokken                                                       56 gram

  • zonnebloempitten                                               22 gram

 

Voeg voor het deeg hier aan toe: 

  • water                                                                325 gr/cl
  • zout                                                                     7 gram

  • droge gist                                                          10 gram

 

Nodig om het deeg in te rollen: 

  • anijszaad                                                          11 gram
  • lijnzaad                                                             11 gram

 

Kneed het deeg 2 tot 3 minuten.
Doe het deeg in een springvorm met een diameter van 20 cm.
Laat het deeg in de vorm 1 tot 1,5 uur rijzen.
Verwarm de (hete lucht) oven voor op 230 graden.

Zet het gerezen deeg -op de tweede regel van onderen- in de oven en draai de temperatuur terug naar 200/190 graden. Plaats een vuurvast schaaltje met kokend water bij het brood in de oven. Na 15 minuten even met de plantenspuit over het brood in de oven spuiten. Daarna in 35 minuten afbakken.

Haal het brood direct uit het blik en laat het afkoelen.  

 

*) Dit recept van molenaar H. Petit van molen De Bente in Dalen (Drenthe),
is gemaakt ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde - 2016.