De Pure Molenaars Jubibol *)
Gemaakt van:
- speltvolkorenmeel 175 gram
-
gebuild speltmeel of speltbloem 225 gram
-
lijnzaad (voor door het deeg) 22 gram
-
speltvlokken 56 gram
-
zonnebloempitten 22 gram
Voeg voor het deeg hier aan toe:
- water 325 gr/cl
-
zout 7 gram
-
droge gist 10 gram
Nodig om het deeg in te rollen:
- anijszaad 11 gram
- lijnzaad 11 gram
Kneed het deeg 2 tot 3 minuten.
Doe het deeg in een springvorm met een diameter van 20 cm.
Laat het deeg in de vorm 1 tot 1,5 uur rijzen.
Verwarm de (hete lucht) oven voor op 230 graden.
Zet het gerezen deeg -op de tweede regel van onderen- in de oven en draai de temperatuur terug naar 200/190 graden. Plaats een vuurvast schaaltje met kokend water bij het brood in de oven. Na 15 minuten even met de plantenspuit over het brood in de oven spuiten. Daarna in 35 minuten afbakken.
Haal het brood direct uit het blik en laat het afkoelen.
*) Dit recept van molenaar H. Petit van molen De Bente in Dalen (Drenthe),
is gemaakt ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde - 2016.